Facebook, Sahte Haber Sitelerine Kendi Reklam Ağında İzin Vermeyeceğini Açıkladı

Facebook Pazartesi günü, Facebook İzleyici Ağı (Facebook Audience Network) isimli reklam ağında, yasaklı sitelere sahte haberleri de eklediğini açıkladı.

Pazartesi gününe kadarki süreçte Facebook politikası gereği, kendi sitesinde veya uygulamalarında yasadışı, yanıltıcı ya da aldatıcı içeriklerin yayımlanmasına izin vermiyordu. Pazartesi günü Facebook’un yaptığı güncelleme, aslında pratikte bir şirket politikası değişikliğinden çok Facebook İzleyici Ağı politikasındaki dilin sadeleştirilmesi olarak ifade ediliyor. Facebook’un İzleyici Ağı, üçüncü parti mobil uygulamalara ve sitelere reklamlar göndererek ortaklarına reklam geliri elde etmelerinde yardımcı oluyor. Tabii bu gelirin bir kısmı Facebook’a gidiyor. Facebook’un güncelleme yaptığı gün Google da benzer bir harekette bulundu. Google, üzerinden reklam sattığı yazılımı sayesinde reklam yayını yapan sahte haber sitelerini yasakladığını açıkladı.

facebook-google

Facebook sözcüsü e-postayla gönderilen bir bildiride, “İzleyici Ağ Politikası uyarınca, sahte haberler içeren yasadışı, yanıltıcı veya aldatmacalı içeriğe sahip uygulama veya sitelerde reklamları göstermiyoruz” dedi. “Sahte haberler için de geçerli olduğunu açıkça belirtmek için politikayı güncelledik. Ekibimiz, olası tüm yayıncıları yakından inceleyecek ve mevcut yayınları izleyerek uygunluklarından emin olacaktır. ” diye ekledi.

Facebook, sosyal ağlar üzerinden sahte ve yanıltıcı haber içeriklerinin paylaşımını daha net bir şekilde engelleyecek sert politikalara sahip olmadığı için ABD başkanlık seçimlerinden sonra ateşli tartışmalara konu olmuştu. Ayrıca kullanıcılar, medya, araştırmacılar ve siyasi gruplar da ideolojik yankı odalarını güçlendirmek için Facebook haber akışının rolünü sorguluyorlar. Seçim kampanyaları sırasında ayda yaklaşık 2 milyon kullanıcının gördüğü Facebook’un “Trend Konu Başlıkları” bölümünde bir sürü sahte haber içeriği vardı. Ve adaylar hakkındaki yanlış bilgiler, parti çizgilerinin aksine sosyal medyada hızlıca paylaşılıyor ve takip ediliyordu.

Facebook, Pazartesi günkü politika güncellemesinin, sahte haber sitelerinin İzleyici Ağında nasıl ele alındığını değiştirmediğini açıkladı. Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, geçtiğimiz hafta konu olan, Facebook’taki sahte haberlerin seçimlere etki ettiği fikrinin “çılgınca” olduğunu söyledi. Ancak şirketin yaptığı bu hamle ile sahte haberler politikasına yönelik eleştirilerin ciddiye alındığı ortaya çıktı.

Facebook bu konuda yalnız değil. Pazar günü, popüler oyu Hillary Clinton almasına rağmen Google’da çıkan yanlış bir haber sonucu Donald Trump’ın bu konumda olduğu bilgisi yayıldı. Google, Wall Street Gazetesine verdiği demeçte, yalan bilgi veren ya da yayıncı bilgilerinin yer almadığı sitelerin reklam yapmalarına izin vermeyeceğini açıkladı. Facebook ve Google, sahte haber sitelerinin gelir yaratma potansiyelini sınırlandırarak bu içeriklerin platformlardan uzaklaşmasını sağlayabilir.

 

 

Kaynak & Görsel:

YORUM YAZIN

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir