21. yüzyıl büyük dehaların, dışlanmış çocukların kendi dünyalarına kapanmak yerine yazılımlar yoluyla kendilerini ifade etmeyi seçmesiyle değişti. Jobs, Gates ve fenomen oyun Angry Birds’ün yazılım ekibinin başında olan Serdar Soğancı gibi isimler yazılımın gücünü kullanarak herkesi kendilerine çekmeyi başardılar.
Sistemli düşünme, analitik yeti ve yeterlilik gerektiren bir iş kodlama. Yazılım işinin A-B-C’si olarak görülen kodlama aslında çok da fazla öğretilen bir uğraşı değil. Bunun nedenleri gerekli yatırımların yapılmaması, öneminin kavranmamış olması olabilir. Ne var ki, yazılım firmalarının liderlerine ev sahipliği yapan ABD’de de durum pek farklı olmasa gerek ki, code.org için hazırlanan videolarda ailelerin çocuklarını kod yazmaya yönlendirmeleri isteniyor. Üstelik öyle sıradan isimler de yok videoda. Facebook’un dahi çocuğu Mark Zuckerberg’den Bill Gates’e, Black Eyed Peas kurucusu ve prodüktör will.i.am’den Twitter kurucusu Jack Dorsey’e pek çok alanında çığır açmış önderin bu videoda yer aldığını görüyoruz.
Peki kodlama ve yazılım neden bu kadar önemli?
Teknolojinin büyük bir hızla ilerlediği günümüzde, her yeni gün daha iyi yaşamak için çalışan bilim adamlarının işlerini yapabilmeleri için yazılımcılara ihtiyaçları var. Robotiklerle yapılan ve başarı oranı artan ameliyatlar için yazılımcılara büyük minnet borcumuz var. Bugün yoğunluk arasında iletişimimizi sağlayabiliyorsak, evde unuttuğumuz dosyamıza bulut üzerinden ulaşabiliyor ve patronlarımızdan fırça işitmenin eşiğinden dönüyorsak, yoğunluk içerisinde özel günleri telefonlarımız bize hatırlatıyorsa yazılımcılara teşekkür etmemiz gerekiyor.
Kodlama aslında herkes tarafından kolayca öğrenilebilir. Zira bu mantıkla yola çıkan Ali ve Hadi Partovi Code.org u aslında hem bireylere kodlamayı öğretmek için hem de yerel okullarda kodlama derslerinin verilmesi için insanları teşvik etmek amacıyla kurmuşlar. Hadi Partovi’nin geçmişinde Facebook, Microsoft, iLike gibi şirketlerle deneyimleri var. Hali hazırda DropBox yönetimine danışmanlık yapmakta olan Partovi bu yeni girişimiyle dünyada parmakla gösterilecek bir iş yapıyor.
Nasıl öğrenebilirsiniz/etkili olabilirsiniz?
Code.org sitesine ulaşarak kodlamayı öğrenmeye başlayabilirsiniz. Ayrıca dilekçeyi imzalayarak yerel okullarda kodlama derslerinin verilmesi için kampanyaya destek olabilirsiniz. Bunun dışında internet üzerinde yer alan farklı girişimlerden de faydalanarak ücretsiz kodlama eğitimleri alabilir, kendinizi geliştirebilirsiniz.
Burada uygulama olarak indirebileceğiniz kodlama programlarına ulaşmanız mümkün;
- Kodable: 5+ yaşa hitap eden uygulama çocukların problem çözme yeteneklerini arttırarak, onları kod yazma ile tanıştırıyor. Ücretli ve ücretsiz olmak üzere iki versiyonu bulunan uygulamaya buradan ulaşabilirsiniz.
- Cato’s Hike- A Programming and Logic Odyssey: 6 yaş ve üzeri için tasarlanan bu uygulamada çocuklara dolaylı yoldan programlama öğretiliyor. Ebeveynleri de yönlendiren iletiler içeren uygulamaya buradan ulaşabilirsiniz.
- Move The Turtle. Programming For Kids: Bir Next is Great uygulaması olan Move The Turtle, çocuklara sezgisel olarak programlamanın temelini öğretmeyi amaçlıyor.
- Codeacademy: Yeni başlayanlar için kod dünyasıyla tanışma niteliği taşıyan bu uygulama telefonun arka planında çalışan programların ve web sitelerinin nasıl çalıştığına dair temel prensipleri kullanıcılara açıklıyor. Uygulamaya buradan ulaşabilirsiniz.
- Codea: Şimdilik sadece iPad üzerinde mevcut uygulama aklınıza gelen herhangi bir kavramı simülasyona çevirmenize olanak sağlıyor. Tasarımın arkasındaki koda müdahale edebilme imkânı da veren uygulama yardımıyla kodlama üzerine kendinizi geliştirmeniz mümkün oluyor.
Kodlama öğrenmek için uygulama indirmek zorunda değilsiniz. İstediğiniz zaman ulaşabileceğiniz bedava web tabanlı kodlama eğitimlerine ulaşmak da mümkün. Bunlardan bazıları;
Elbette yabancı dil kodlama öğrenirken bir avantaj olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye yazılım konusunda kalifiye eleman yetiştirme de bölgesine oranla oldukça başarılı bir ülke ve kaynak açısından sıkıntı yaşanmaması için de pek çok girişimi barındırıyor. Türkçe anlatımla kodlama öğrenmek için şu kaynaklara da başvurabilirsiniz;