Google, Bulut Platformunda Derin Öğrenme Sistemini Hızlandırmak İçin AMD’ye Başvurdu

AMD (Advanced Micro Devices) nihayet derin öğrenmeye ilk adımlarını atıyor.

AMD, Salı günü Salt Lake City, Utah’ta düzenlenen bir süper hesaplama konferansında, Google’ın derin öğrenme (deep learning) uygulamalarını hızlandırmak için genişleyen veri altyapı merkezini AMD’nin grafik kartlarıyla donatmaya başlayacağını açıkladı.

Genellikle en son üretilen oyun grafikleri için kullanılan GPU’lar (grafik kartı) bilgisayarlara, belirli görevleri kendi kendilerine nasıl yapacaklarının öğretildiği, yapay zekânın izlerini taşıyan derin öğrenmede önemli bir yer tutuyorlar. GPU’lar, “paralel hesaplama”daki yetenekleri nedeniyle, birden fazla hesaplamanın aynı anda gerçekleşmesini içeren bir teknik yakalamıştır. Bu teknik, GPU’ları derin öğrenme için sinir ağlarını çalıştırmada kapsamlı işlemcilerden çok daha hızlı hale getirmektedir. AMD’nin rakibi Nvidia ise bu işte bir numaralı çip tedarikçisidir.

AMD’nin Radeon markası altındaki donanımı, FirePro S9300 x2 GPU’ları olacak. Google, 2017’de AMD donanımını, kendi bulut platformunda yer alan Google Compute Engine ve Google Cloud Machine Learning Service için kullanmayı planlıyor.

Google’ın bu duyurusu, veri merkezi işini yeniden canlandırmaya uğraşan AMD için son derece olumlu bir gelişme olarak nitelendirilebilir. AMD şu an diğer bir veri merkezi için de görüşmelerini sürdürüyor. Ekim ayında, Çinli e-ticaret devi Alibaba’nın veri merkezleri için GPU anlaşması yaptığı ilan edildi.

Yapılan bir röportajda, AMD’nin Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Baş Mimarı Raja Koduri, “Google, GPU tabanlı altyapısını kuruyor ve AMD’nin mimarisini sunduklarından emin olmak istiyor” dedi. “Hiç kimse AMD’nin derin öğrenmede ne yaptığını duymamıştır. Bu bizim için büyük bir adım.” diyerek devam etti.

AMD-Radeon-R9-295X2

AMD’nin GPU rakibi Nvidia, veri merkezi ve derin öğrenme pazarında AMD’nin önündeydi. Şirket birkaç yıl önce bu pazarda faaliyete başladı ve bu işten ilk para kazanmaya başlayan şirketlerden biri oldu. Geçtiğimiz hafta yayımlanan Nvidia’nın kazançlarında, veri merkezi gelirinin yıllık bazda %193 artarak 240 milyon dolara çıktığı açıklandı. Nvidia, zaten çiplerinin önemli bir kısmını Google gibi büyük teknoloji markalarına tedarik ediyor. Muhtemelen Google, AMD ile anlaşarak Nvidia ile fiyat pazarlıklarında avantajlı konuma geçmeyi planlıyor.

AMD, Google ile yaptıkları iş birliğinin, piyasada rekabet edebilmek için iyi bir şans olduğunu düşünüyor. Koduri, “İkili GPU sunucu ürünlerimiz Nvidia’dan daha fazla kayan nokta (floating-point) hesaplama işlemi ve daha fazla bellek bant genişliği sunuyor” dedi. “Derin sinir ağı algoritmalarını daha hızlı çalıştırabiliyoruz.”

(Bir bilgisayarın saniyede hesaplayabileceği kayan nokta işlemleri sayısı, bir performans metriği olarak kullanılır.)

“Daha fazla bilgi ve bant genişliği için çok talep var. Müşteriler bunun için sıraya giriyor.” diyerek sözlerini bitirdi.

AMD’nin derin öğrenme pazarında rekabet etmesine yardımcı olmak için şirket ayrıca, AMD’nin GPU’larında Radeon Açık Hesap Platformu (Radeon Open Compute Platform) olarak adlandırılan derin öğrenme uygulamalarını geliştirmek için güncellenmiş bir dizi yazılım aracını duyurdu. Bu yazılım araçları, GPU donanımı ve matematik kütüphanesini programlama için de destek vermektedir. Her şeye rağmen hâlâ Nvidia sektörde AMD’nin önünde yer almaktadır. Nvidia, sonuçta yıllardır derin öğrenme geliştiricilerine yazılım araçları sağlıyor. AMD’nin bu noktalara ulaşabilmesi için henüz yapması gereken çok şey var.

 

 

Kaynak:

Görsel:

 

Haber için Hayat Rıdvanoğulları‘na teşekkür ederiz.

YORUM YAZIN

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir