Koku Gönderimi Yapabilen oPhone, Alzheimer Tedavisinde Kullanılabilir

Harvard School of Engineering and Applied Sciences‘ta çalışan araştırmacılar ve David Edwards isimli bir girişimci, yakın zamanda trend olabilecek bir ürün ortaya koydu: oPhone. Bu cihaz bir akıllı telefon değil, ama en gelişmiş mobil cihazların yapamadığı bir paylaşım şeklini kullanıcılarına sunuyor; koku ve esansları.

“oNotes” adı verilen ve e-mail, tweet ya da metin olarak diğer oPhone kullanıcılarına gönderilebilen koku ve esanslar ayrıca kaydedilebiliyor. Pek çok önemli araştırmacıyla birlikte bu proje için çalışan David Edwards, aynı zamanda Michigan Tehcnology Universty‘de öğrenci. Edward’ın görüşüne göre, pek çok hastalığın tedavisinde farklı teknolojiler kullanılabilir ve oPhone bu teknolojilerden biri olabilir. Özellikle anlık hafıza kayıpları yaşanabilen Alzheimer ve bazı ruhsal-zihinsel hastalıklarda kokular bir uyarıcı olarak kullanılabilir.

oPhone ne işlev olarak ne de fiziksel görünüm olarak bir akıllı telefona benzemiyor ve ses transferini dahi gerçekleştiremiyor. Fakat, içinde bulundurduğu harcanabilir “oChip” ler sayesinde 20 – 30 saniye için farklı koku ve esansları kaydederek paylaşabiliyor. Fransa’da bulunan Le Laboratoire isimli ünlü bir laboratuvarda çalışan aroma uzmanı Marlene Staiger tarafından geliştirilen bu oChip’ler oldukça işlevsel.

Kokular için tasarlanmış akıllı telefon

oPhone, kokular için tasarlanmış bir akıllı telefon gibi çalışıyor aslında. Silindir şeklinde olan bu cihaz, farklı kokuları karıştırarak farklı deneyimleri de sunabilmekte ayrıca. Normal bir telefonda iletişim anahtarı olan “kelimeler” yerine oPhone “kokuları” kullanıyor.

Edwards bu ürün hakkında şunları söylüyor: “Bu cihaz yalnızca basit kokuları göndermek için tasarlanmadı. Farklı aromaları oChip’ler sayesinde karıştırabiliyorsunuz ve göndermek istediğiniz kişiye oldukça farklı bir deneyim yaşatabiliyorsunuz. Bu koku ve esans deneyimi tıpkı güzel bir akşam yemeğinde aldığınız tatmini size yaşatabilir.”

Ürün ilk etapta yalnızca 300 farklı kokuyu üretebilecek fakat zamanla bu koku çeşitliliğinin 50,000 hatta daha yüksek sayılara ulaşması bekleniyor. oPhone cihazlar hali hazırda Paris’te bulunan bazı ünlü kahve dükkanları tarafından kullanılmaya başlandı bile. Kullanıcı yeni çıkan ve çok beğendiği bir kahve kokusunu, çevrimiçi olarak istediği kişiye gönderebiliyor.

oPhone’un Alzheimer Hastalığına Nasıl Bir Pozitif Etkisi Olabilir?

Daha da önemlisi bu cihaz, sağlık alanında etkin bir şekilde kullanılabilir. Özellikle, stress, Alzheimer ya da diğer ruhsal-zihinsel hastalıklarda kullanılabilecek olması cihazı sağlık endüstrisi için de önemli kılıyor. Örneğin; bir kaza ya da rahatsızlık sonucunda hafıza kaybı yaşayan kişiler yardımcı olunabilir.

Edward bu konuda: “Koku alma duyusunun hafıza için ne kadar güçlü bir uyarıcı olduğu bir gerçek. Ayrıca koku alma duyusu, tat alma duyusu ile de sıkı bir bağ içinde. Hafıza kaybına uğramış ya da daha farklı rahatsızlıklara sahip olan hastalara, oPhone’un sağladığı esans karışımları ve bazı görseller ile birlikte, hafızanın geri kazanılması için çalışmalar yapılabilir.” diyor.

 

YORUM YAZIN

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir